pondělí 11. května 2009

Volná pracovní místa aneb jak si dnes najít práci

Najít nové zaměstnání v době finanční krize začíná být pomalu problém.

Zatímco nezaměstnanost neroste závratným tempem, hraje zde důležitou roli jiný faktor. Ubývají volná pracovní místa. V podstatě jde o to, že zaměstnavatel, který plánoval ještě před půl rokem přijmou 30 lidí, a měl s tím problém, dnes 5 lidí propustí a žádné nové přijímat nebude. Je to logické. Pokud se firma má připravit na těžší časy, které již nastávají, reorganizuje své náklady – uskupí pracovní pozice novým podmínkám a propustí nadbytečné zaměstnance a nebude přijímat nové, kteří by znamenali pro firmu další zvýšení nákladů. Naopak bude zaměstnavatel tlačit na stávající zaměstnance, aby zvýšili svojí produktivitu.

Takže pracovních míst je méně a nezaměstnaných pomalu přibývá. To nejsou pěkné vyhlídky pro lidi, kteří hledají nové zaměstnání.

4 komentáře:

nic-nechci řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
rejnok řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
michal řekl(a)...

Hodně záleží. Třeba teď v roce 2021 je pracovní trh a nabídky práce tak pokřivené, že si jako zaměstnavatel říkám, že by bylo fakt lepší se nechat zaměstnat a dělat peklo nadřízeným. S tím, čím chodí někteří kandidáti na pracovní místa, bych sám sebe vyhodil ještě na recepci. Ale doba si to asi žádá a lidi jsou trochu posh a rozmazlení. Co se dá dělat, musím se přizpůsobit. :)

Tom Veselý řekl(a)...

Já jsem teda velice rád, že si v současné době zaměstnání hledat nemusím, protože pro lidi, kteří dnes hledají práci to musí být opravdové peklo. A to ani nemluvím o pracovnících na úřadech práce. Já naštěstí už několik let podnikám a i přes všechny nesnáze, kterých za posledních pár let bylo hodně se mi pořád daří. Dokonce teď začínám i zvažovat založení s.r.o.

 
optimalizace PageRank.cz