pátek 8. srpna 2008

Brigáda, jak na brigádu, nejen pro studenty

Brigáda, jak na brigádu, brigády nejsou jen pro studenty

Brigáda je nejčastěji spojována se studenty a také spíše s letními měsíci. Tak tomu už ale dávno není. Brigády velmi často využívají lidé v důchodovém věku, jako přivýdělek k starobnímu důchodu, dále nezaměstnaní a také třeba maminky na mateřské dovolené. V tomto článku se pokusíme poradit všem, kteří se na svoji první brigádu teprve chystají, nebo se chtějí o brigádách dozvědět více informací.

Jak na brigádu?

Nejčastěji brigády nabízejí pracovní agentury. V každém větším městě (Praha, Brno, Plzeň, Ostrava, Pardubice, Liberec ...) takových agentur funguje několik. Níže uvádíme nekteré agentury, které nabízejí brigády a jsou vyzkoušené a spolehlivé:

Trenkwalder (dříve Kappa people)
NaBrigádu.cz
Manpower
Adecco
Jobcentrum

Většina z těchto agentur vám sdělí volné brigády po zavolání, některé mají nabídky přímo na svých stránkách. Všechny vám umožní registraci a budou vás následně informovat o aktuálních nabídkách brigád, pokud si to budete přát.

Jak hledat brigádu přes internet
Při hledání brigády je velmi užitečné využít internet. Z osobní zkušenosti doporučujeme dle našeho názoru nejlepší internetovou stránku pro vyhledání aktuálních nabídek brigád a to jobs.cz.

Kdo může jít na brigádu?

Studenti a mládež
Zákoník práce stanoví, že práci (brigádu) může vykonávat osoba starší 15 let a musí mít ukončenou školní docházku. Osoba mladší 15 let může vykonávat jen uměleckou, kulturní, reklamní nebo sportovní činnost za podmínek stanovených zvláštním právním předpisem.

Lidé v důchodu

Brigádu mohou vykonávat také lidé v důchodovém věku, kteří pobírají starobní důchod. Přivýdělek ke starobnímu důchodu není nikterak omezen, takže na výši důchodu nemá žádný vliv. Starobní důchod (u osob, které jej pobírají) nemůže být snížen ani zvýšen ani odebrán.

Ženy na mateřské

Pro ženy na mateřské platí zvláštní ustanovení při výpočtu daní a výši rodičovského příspěvku, ale práce prostřednictvím brigády je možná. Pokud bude mít žena nárok na rodičovský příspěvek, nemusí se obávat povinnosti placení sociálního a zdravotního pojištění.

Nezaměstnaní

Nezaměstnaní, kteří jsou vedeni v evidenci úřadu práce a pobírají podporu v nezaměstnanosti si mohou prostřednictvím brigády přivydělat do výše poloviny minimální mzdy aniž by ztratili nárok na plnou podporu v nezaměstnanosti.

Žádné komentáře:

 
optimalizace PageRank.cz